Sunn vekt

Sunn vekt

Hva er normalvekt og hva er overvekt? Hvor mye man veier kommer an på den langsiktige energibalansen, det vil si balansen mellom energiinntak og energiforbruk.

Det finnes etablerte mål som definerer hvem som er normalvektig og hvem som er overvektig eller lider av fedme. Et par av dem er presentert her på hjemmessiden, men man må ikke glemme hvor viktig det er at man trives med seg selv – uansett hva man veier. Hva som er sunn og «riktig» vekt for en person trenger heller ikke være «riktig» vekt for en annen person med samme høyde.

Viser vekten mange kilo for mye er det dog mer enn et kosmetisk problem, og det kan påvirke helsen din negativt. Risikoen for eksempelvis hjerte-karsykdommer, diabetes type 2 og gallestein øker med en BMI-verdi over 30, det vil si fedme.

Grunnleggende årsaker til overvekt

Enkelt forklart kan man si at overvekt skyldes en langvarig ubalanse mellom inntak og forbruk av energi, dvs at man konstant får i seg flere kalorier enn man forbrenner. Hvor mottakelig en person er for å utvikle denne ubalansen kan delvis skyldes genetiske faktorer, men studier viser at ca 60-75% av vektvariasjonen i en befolkning skyldes miljø og varierende livsstil.

Individer som er genetisk mottakelige for overvekt og fedme legger lettere på seg om de samtidig har feilaktige matvaner og inaktiv livsstil. Etablerer man gode livsstilsvaner kan man forebygge og med hjelp også behandle.

Hva er det da som gjør at antallet personer med overvekt og fedme virker å øke hele tiden? Tja, en del av forklaringene finner enkelt rundt omkring oss:

  • For lite fysisk aktivitet generelt (bilkjøring, heiser, rulletrapper, fjernkontroller etc)
  • Større utvalg av energitette, næringsfattige matvaner og søte drikker
  • Alt blir større; porsjonsstørrelser, tallerkner, bakverk m.m.
  • Automatisering av arbeidet og mer stillesittende arbeid
  • Flere stillesittende fritidsaktiviteter (TV, PC, dataspill etc)
  • For lite fysisk aktivitet generelt (bilkjøring, motorisert gressklipper, netthandel etc)
  • Stress kan sette sult- og metthetssignalene ut av spill
  • Enkelte legemidler kan også føre til vektøkning, for eksempel kortison og insulin