Spørsmål og svar

Spørsmål og svar

Modifast kjøper du på www.farmasiet.no

Ja, det går fint å ta en ekstra pose Modifast, alternativt litt frukt og grønnsaker, om du for eksempel er veldig sulten eller har trent hardt, om ikke du og ernæringsfysiologen din har blitt enige om noe annet.

Du får riktignok i deg noen ekstra kalorier, men det er normalt ikke så mange at det har signifikant påvirkning på vektnedgangen. Noen kan kan derimot oppleve at det er vanskeligere å holde seg unna andre matvarer når man legger til ekstra næring i dietten.

Modifast LCD består av porsjonspakket pulver som enkelt blandes med kaldt vann, fortrinnsvis i en shaker. For drikker og supper blandes pulveret med 2-2,5 dl vann, avhengig av hvilken kosistens man foretrekker (mengden vann har ingenting å si for måltidets næringsinnhold etc.).

Ettersom tilberedning i shaker med varmt vann gjør at det bygges trykk, er det best at også suppene blandes med kaldt vann og siden varmes i f.eks mikrobølgeovn (max 60˚ C for å garantere næringsinnholdet). Også drikkene, for eksempel sjokoladeshake og kaffeshake, kan varmes om man foretrekker det. Drikkene kan også spises i lett frossen form, lik sorbét, for den som foretrekker det.

Modifast LCD puddinger tilberedes også enklest i en shaker, der pulveret blandes med 2 dl kaldt vann. Her er mengden vann viktig for å få riktig konsistens. Etter tilberedning skal puddingen stå i 3 minutter, gjerne i kjøleskap, før den spises med skje.

Drikker og puddinger er best når de er skikkelig kalde. Det anbefales å bruke veldig kaldt vann samt å oppbevare porsjonsposene i kjøleskap før tilberedning. Ellers vil det romtempererte pulveret varme opp vannet litt.

Ferdigblandet Modifast LCD kan oppbevares i kjøleskap i opptil et døgn.

Når inntaket av karbohydrater reduseres og glykogen brytes ned, for eksempel i en periode med bare Modifast LCD, bindes det mindre væske i kroppen. Dette gjør at man må drikke ekstra mye. Minst 2,5 dl vann eller annen kalorifri drikke utover det man får i seg med Modifast.

Kalorifri drikke kan være kaffe, te, mineralvann, lettsaft eller lettbrus. De sistnevnte bør man være forsiktig med da de kan øke risikoen for tannskader.

Nei, Modifast øker ikke volum etter inntak.

Ja, i de fleste tilfeller, men kun i samråd med helsepersonell.

Både tablett- og insulinbehandlende type 2 diabetikere kan anbefales en kosterstatning som Modifast LCD som del av en overvektsbehandling. Vektnedgang kan for en type 2 diabetiker kan lede til redusert insulinresistens, bedre blodsukkerkontroll og redusert insulinbehov. En forutsetning for behandlingen at man selv kan kontrollere blodsukkeret sitt. Man må kjenne seg trygg i forståelsen av hvordan kaloriinntak, blodsukkernivå og insulindoser henger sammen, slik at man etter avtale med lege eller diabetessykepleier kan justere dosene ved behov.

Man bør avtale detaljene rundt hvordan man skal legge opp behandlingen med legen sin, diabetessykepleier og ernæringsfysiolog. Det er for eksempel vanlig at man begynner å erstatte måltider gradvis, slik at man kan nøye kan følge hvordan blodsukkeret utvikler seg og justere dosene ved behov, isteden for å erstatte alle måltider med en gang. En ernæringsfysiolog kan også gi god veiledning om hvordan man utformer nye, sunne måltider og matvaner når det er på tide å gradvis introdusere vanlig mat igjen.

Som diabetiker skal man alltid rådføre seg med behandlende lege eller diabetessykepleier, men generelt skal type 1 diabetikere ikke erstatte all vanlig mat med kosterstatning (LCD/VLCD).

Ved diabetes type 1 er det absolutt mangel på kroppens eget insulin, noe som gjør at insulindosene kontinuerlig må tilpasses dagens kaloriinntak. Å oppnå denne matchen i forbindelse med bruk av kosterstatning alene vil være svært vanskelig og blir dermed en risikabel behandlingsmetode

Når man er gravid ligger fokuset på å finne en passelig vektoppgang under graviditeten og etterpå gå ned igjen i vekt på en god måte. Man skal derfor ikke bruke kostserstatninger for å gå ned i vekt eller begrense vektoppgangen når man er gravid. Dette handler ikke om risiko for den vordende moren eller at produktene er skadelige for fosteret, men om at en graviditet er en spesiell situasjon når det gjelder nærings- og energiinntak. Fosteret trenger tilstrekkelig med energi og næringsstoffer for å vokse og utvikle seg på riktig måte og da er det av stor betydning at moren spiser godt sammensatt og tilstrekkelig energirik mat.

Når man ammer er det viktig at barnets næringsbehov blir tilgodesett og at det finnes tilstrekkelig mengde melk. Det anbefales ikke at man starter behandling med Low calorie diet (LCD) før man har sluttet å amme eller når barnet er stort nok til å dekke næringsbehovet sitt fra vanlig mat.

De første ukene etter fødsel går mange raskt ned i vekt. Det er helt naturlig. Siden er det bra å gå saktere ned i vekt, ca 0,5kg i uken. På et senere tidspunkt kan imidlertid LCD være en god støtte og et godt hjelpemiddel. Med LCD kan man gå ned litt ekstra i begynnelsen, fulgt av en mer langsiktig vektnedgang ved gjenintroduksjon av sunn mat.

Bivirkninger kan av og til forekommer ved lavkaloridietter som VLCD og LCD. Mange skyldes den raske vektnedgangen og flere av bivirkningene kan også skyldes at man samtidig drikker for lite vann under dietten.

Ved rask vektnedgang kan i blant kjenne seg frossen, hvilket skyldes at energiomsetningen minsker, men dette er et forbigående problem som justeres naturlig etter en stund.

Ved væskemangel kan det forekomme munntørrhet, hodepine, kvalme, svimmelhet og muskelkramper. Kvalmen kan skyldes at mineralinnholdet i kroppen blir for konsentrert. Ved en kur med kun bruk av kosterstatning er det viktig at man drikker minst 2-2,5 liter væske om dagen, i tillegg til den literen man får i seg ved 4 poser kosterstatning, både for optimalt væskeinntak og for å forebygge bivirkninger.

Forstoppelse kan iblant forekomme fordi man trolig får i seg mindre fiber enn man vanligvis gjør. Økt væskeinntak, mosjon, litt frukt og grønnsaker eller bulkpreparat, eller alternativt et fibertilskudd vil som regel løse problemet.

Diaré kan forekomme i enkelte tilfeller og skyldes ofte det konsentrerte mineralinnholdet. Dette kan løses ved at man deler opp posene i mindre mindre og mer utvannede porsjoner. En annen årsak kan være at man er laktoseintolerant. Modifasts produkter er basert på melkeprotein og inneholder ulik mengde laktose, så det kommer an på hvor mye laktose du tåler per dag.

Ytterforpakningene til Modifast kosterstatninger kildesorteres som papp. Posene består av blandingsmateriale, men da 80% er plast skal posene sorteres som plast.

Kosterstatninger er matvarer utviklet for næringsmessig å kunne erstatte vanlige matmåltider for friske voksne, samtidig som energiinntaket (kaloriene) begrenses. Gjennom å signifikant begrense energiintaket ved hjelp av kosterstatninger skapes et energiunderskudd, det vil si at kroppen forbruker mer energi enn den tar til seg, hvilket igjen leder til vektnedgang.

Å oppnå samme fullverdige næringsinnhold med like lav mengde energi per måltid er praktisk talt umulig med vanlig mat.
At produktene fungerer og leder til vektreduksjon handler altså om enkel matematikk. Innholdet reguleres av europeiske regelverk for sikre at kroppen får all den næring den trenger til tross for det lave kaloriinntaket. Produktkategorien har eksistert lenge og det finnes mange studier som viser både effekt og sikkerhet.

LCD-produkter (Low Calorie Diets) brukes først og fremst i strukturert overvektsbehandling (med helsepersonell), også for type 2-diabetikere og før fedmeoperasjoner.

Som alltid er det vanskelig å gi generelle svar, da forbrenning, mat- og mosjonsvaner etc varierer mye fra person til person.

Effekten av ulike kalorinivåer i energibegrenset kost har imidlertid blitt sett på i flere studier, for eksempel Rössner og Flatens, «VLCD versus LCD in long-term treatment of obesity» («VLCD – Very low Calory Diet – sammenlignet med LCD i langsiktig behandling av fedme») som ble publisert i International Journal of Obesity (1997) 21, 22-26. Der ble det konstatert at kosterstatninger av typen LCD gir like stor vektnedgang som VLCD tross et noe høyere kaloriinnhold. Man tjener altså ikke på å begrense kaloriinntaket til mer ekstreme nivåer.

Videre viste også studien færre og mildere tilfeller av bivirkninger, som hodepine, svimmelhet, kvalme og generelle sultsymptomer etc med LCD enn med VLCD.

Eksperter innen overvektsbehandling er enige om at pulverkurer er en sikker og god måte å behandle overvekt. Men den forventede vektnedgangen er høyst individuell, etter som livsstilsvaner generelt, kjønn, alder og intensitet påvirker resultatet. Generelt forventes vektnedgangen under en kur med kosterstatning å være fra litt under 1 kilo opp til 1,5 kilo i uken, regnet i rent tap av fett.

For en individuell vurdering av akkurat deg og din situasjon anbefaler vi at du tar personlig kontakt med en ernæringsfysiolog.

Nei, tvert i mot er det vanlig at man går stegvis ned i vekt under en kur, og enkelte dager står vekten helt stille.

I begynnelsen består en del av vektnedgangen av væsketap. Etter hvert som dietten pågår erstattes væsketapet med tap av fett mens væskebalansen gjenopprettes noe. Når man går raskt ned i vekt kan det være slik at det fettet man mister i fettvevet erstattes med vann fordi fettcellene/fettvevet forsøker å beholde volumet sitt (kropper streber etter likevekt). Dette ekstra vannet mister man senere i etapper, noe som gjør at vekten går ned og flater ut gradvis.

Et annet vanlig fenomen er at man blir mer sliten når man spiser mindre, og derfor også beveger seg mindre og saktere i hverdagen. Det gjør at energiforbruket minsker selv om ikke syns man har endret på noe.

Det er også helt naturlig at vekten kan variere en hel del fra dag til dag, ca +/- 1,5kg, grunnet væskebalanse og tarminnhold. Hos kvinner gjør dessuten de hormonelle variasjonene at vekten varierer med et par kilo i løpet av måneden. Det kan derfor være veldig vanskelig, bare gjennom å veie seg et par ganger i uken, å vite hvordan mengden fett i kroppen endrer seg når variasjonen i alt annet er så stor.

Det finnes noen faktorer som forårsake en eventuell vektoppgang etter avsluttet diett.

Først og fremst er dette med energibegrenset kost som Modifast enkel matematikk. Gjennom å begrense kaloriinntaket og forbrenne mer energi enn du får i deg, går du ned i vekt. Et resultat av dette resonnementet er også at når du slutter med Modifast, må du sørge for å fortsette å balansere inntaket og kaloriforbruket ditt for ikke å begynne å gå opp i vekt igjen. Her blir trening en viktig del.

Når du begrenser kostholdet til en pulverdiett som Modifast, reduserer du både mengden mat i magen og væske i kroppen, noe som også bidrar til det i utgangspunktet raske vekttapet. Når du så begynner å spise normalt, går kroppen tilbake til vanlig mengde igjen, noe som gjør at vekten igjen kan øke med noen kilo. En måte å dempe denne effekten på er å gradvis gå tilbake til et vanlig kosthold, som i Modifast-metoden, i stedet for å gå rett fra å spise kun Modifast til å spise kun vanlig mat

En siste faktor er at kroppens energiforbruk synker litt som følge av vektnedgang. Spiser du akkurat nok til ditt tidligere energiforbruk vil du dermed få et lite ekstra energioverskudd, som på sikt kan bidra til vektøkning.

På en LCD/VLCD-diett er karbohydratinntaket relativt lavt, og da dannes det ketoner fra fett som fungerer som et alternativt drivstoff for hjernen og nervesystemet når det ikke er nok glukose (karbohydrater) tilgjengelig. Hjernen og nervesystemet har normalt et glukosebehov på ca 100-150g glukose/dag. Ketoner finnes alltid i små mengder i blodet, men mengden øker med LCD/VLCD-dietten, spesielt hvis mengden karbohydrater er lav. Glukose kan også dannes av protein, dvs. muskler, men kroppen foretrekker å unngå det og derfor dannes det ketoner fra fett i stedet. Ketoner kan dannes både fra fett fra mat og fett fra kroppens fettreserver. Ketoner reduserer proteintap under sult, men det er svært usikkert om ketoner spiller en stor rolle i VLCD/LCD-dietter for vektreduksjon. Modifast inneholder 120g karbohydrater, som dekker hjernens behov og dermed reduserer risikoen for proteinnedbrytning.

Man vil ikke gå ned mer i vekt ved å presse kroppen under 800 kcal per dag, altså å gå på en VLCD-diett (Very Low Calorie Diet) fremfor en LCD (Low Calorie Diet > 800 kcal per dag). Hvordan man føler seg på en diett der det produseres mye ketoner er individuelt. Noen kjenner seg mer sultne, trøttere og mer trege i hodet, men andre opplever det helt motsatt. Ofte handler det om mengden energi man får i seg heller enn mengden ketoner. Bruk av VLCD innebærer noe høyere risiko for og intensitet av bivirkninger som svimmelhet, hodepine og andre sultrelaterte symptomer.

Når man har fått beskjed om å gå ned i vekt før en operasjon, måles av og til innholdet av ketoner i blodet som et bevis for at man følger anbefalt behandling og ikke spiser mer enn man har blitt enige om. Alt for at man skal være så godt forberedt før operasjonen som mulig.

Det er altså ikke nivået av ketonlegemer som vil være avgjørende for hvor mye du kan forvente å gå ned i vekt. Spiser du mindre enn du kvitter deg med kan du forvente vektnedgang, og det viktige er å finne gode mat- og livsstilsvaner underveis som du trives med og deretter kan opprettholde for å være vektstabil.

Selvsagt kan man trene når man spiser Modifast. Det er alltid en fordel å være fysisk aktiv og trening gir deg flere helsefordeler og kan gjøre vektnedgangen mer effektiv. Kondisjonstrening øker energiforbruket og kan gjøre at vektnedgangen går raskere. Styrketrening gjør at man beholder mer muskler når man går ned i vekt, noe som er bra for helsen og velværen.

Ved mer anstrengende trening kan det være en fordel å spise en pose LCD rett før trening og så en pose ca 2 timer senere, slik at man har næring og byggestener tilgjengelig i kroppen når man trener. Man kan føle seg for sulten og sliten før treningen når man bare spiser 4 poser hver dag. Da kan man prøve å legge til en halv eller en hel frukt før trening for å se om man føler seg litt mer energisk da.

Trener man ganske intensivt, for eksempel styrketrening, kan det være lurt med litt ekstra proteinrik mat før trening. Magre meieriprodukter som for eksempel kesam (ca 1 dl), melk eller yoghurt (ca 2-3 dl) kan være gode alternativer.