Ødelegges forbrenningen ved en streng diett?

Ødelegges forbrenningen ved en streng diett?

Du trenger ikke bekymre deg for at energiforbruket (ofte kalt forbrenningen) ødelegges når du går på en streng diett med kun LCD. En tilstand av sult, i den betydning at energiforbuket synker til så lave nivåer at det er umulig å gå ned i vekt, er en myte. Det er derimot sant at energiforbruket reduseres, men reduksjonen er ikke så dramatisk at man ikke går ned i vekt. Det er flere grunner til at energiforbruket går noe ned når man er på diett.

En av de fremste grunnene i starten av dietten er at man spiser færre kalorier og ettersom det ‘koster’ for kroppen å omvandle mat til energi, så reduseres energiforbruket proposjonalt med hvor mye matinntaket reduseres.

En annen grunn er at kroppsvekten går ned. Man blir ganske enkelt et mindre menneske og trenger derfor ikke like mye energi. Det er jo selve poenget med dietten og en av de få ulempene med å veie mindre.

En tredje og ganske viktig grunn som man kanskje ikke tenker over, er at man beveger seg mindre i hverdagen. Det er et vanlig fenomen at man blir mer sliten når man spiser mindre og derfor beveger seg mindre og saktere. Dette gjør at energiforbruket reduseres selv om man ikke synes man har endret på noe.

Til slutt har vi den virkelige ‘sulttilpasningen’, det vil si at kroppen skrur ned stoffskiftet for å spare energi. Dette styres av hormoner og det kan ta noen uker for å oppnå full effekt, hvilket betyr at det ikke rekker å skje så mye på en kortere LCD-kur. Reduksjonen kan være ca 10%, noe som innebærer at du kanskje bruker 10% mindre energi enn om du ikke hadde gått på diett. Så vidt man vet er denne ‘sulttilpasningen’ ikke permanent, så etter en stund er stoffskiftet tilbake til det normale igjen.