Må fettforbrenningen maksimeres for å kunne gå ned i vekt?

Må fettforbrenningen maksimeres for å kunne gå ned i vekt?

Du har sikkert støtt på mange forskjellige tips for å øke fettforbrenningen, for eksempel å trene fastende, før frokost, trene med høy eller lav intensitet, spise mindre karbohydrater og mer fett eller øke inntaket av ulike matvarer som sies å påvirke fettforbrenningen positivt m.m. Listen er lang!

Høy fettforbrenning i seg selv er egentlig ikke så viktig ettersom fettforbrenning ikke er det samme som vektnedgang. Det er inntaket av kalorier i forhold til hvor mye du forbruker som avgjør hvor mye du går ned i vekt. I denne sammenhengen er fettforbrenningen bare en del av regnestykket.

Ettersom man ønsker å bli kvitt en del av kroppsfettet kan det høres logisk ut at en høy fettforbrenning leder til vektreduksjon, men det er ikke helt sånn. Spiser du like mye energi og fett som du forbruker, kommer ikke fettet på kroppen til å reduseres. Det viktige er å skille forbrenning av fettet fra maten og fettet som kommer fra kroppens fettdepoter.

Når du spiser Modifast LCD er kaloriinntaket så lavt at du praktisk talt konstant bruker fettlagrene som drivstoffkilde, og fettforbrenningen kan derfor sies å være høy hele tiden. Spiser du 800 kcal per dag samtidig som du kvitter deg med 2000 kcal, går regnestykket opp fordi 1200 kcal av fettet i fettvevet ditt brukes som drivstoff. Dette tilsvarer ca 150g fettvev. Det er den totale mengden energi du inntar i forhold til hva du forbruker over lengre tid som betyr noe, og ikke hvor mye fett du forbrenner under en bestemt treningsøkt eller etter et enkelt måltid.

Praktisk talt alle former for mosjon er bra for å gå ned i vekt så lenge det øker det totale kaloriforbruket [1]. Spiser du fortsatt bare rundt 800 kcal per dag, spiller det ingen rolle om du spiser en pose før eller etter du skal gå tur. Energiforbruket på gåturen er det samme enten du faster eller ikke og kaloriinntaket er som sagt fortsatt det samme så lenge du holder deg til de 4 posene dine per dag. Det avgjørende må være hvordan du har det. Føler du deg mer våken eller mer eller mindre sulten av å gå om morgenen sammenlignet med senere på dagen? Det er individuelt, så det beste er å prøve seg frem. Din modell for å maksimere fettforbrenningen, fra fettlagrene dine, er vanligvis de vanene som passer deg best og som du liker.

  1. Swift, D.L., et al., The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Progress in cardiovascular diseases, 2018. 61(2): p. 206-213.