Hvordan ser en god måltidsplan ut?

Hvordan ser en god måltidsplan ut?

Det finnes flere grunner til å spise regelmessig. Delvis fordi vi da får i oss jevnt med energi i løpet av dagen og dermed reduserer risikoen for at man blir for sulten og overspiser, noe som lettere gjør at vekten øker.

I hverdagen må naturligvis tidspunktene for måltidene tilpasses litt i forhold til hvordan vi jobber etc, med det beste er om de kan fordeles så jevnt som mulig i løpet av dagen.

Det som gjør at vi sjelden går ut for å trene er mangelen på tid. Hverdagen byr på mange muligheter for trening, som vanligvis ikke krever noen større omlegging av planene dine.

Kom i gang

Det første skrittet kan være å øke hverdagsaktiviteten gjennom for eksempel å gå på butikken, ta trappene, sykle til jobben og gå en tur etter lunsj.

Et annet alternativ er å trene hjemme med forskjellig utstyr eller treningsapper med ferdige treningsprogram.

Bestem deg for hva du vil begynne med! Tenk over når du har mest tid og legg en plan du kan teste ut og evaluere etterpå.
En treningsøkt en gang i uken kan ikke kompensere for fullstendig mangel på hverdagsmosjon. Det er mye bedre å først bygge rutiner med hverdagsaktiviteter der man beveger seg. Når hverdagsrutinene er etablert kan man legge til mer planlagte treningsøkter. Følg med på antall skritt hver dag på mobilen eller en treningsklokke så får du en konkret kvittering på endringen.

Tenk på å starte lett når du ikke har trent på en stund. På den måten unngår du at du blir lei eller skader deg. Gåturer er ofte en bra begynnelse og dessuten veldig fleksibelt, siden du velger hvor langt du vil gå og hvor utfordrende turen skal være – med eller uten oppoverbakker, trapper og så videre.

Varighet, intensitet og treningsform

Det kan holde med 30 minutter om dagen, men mer mosjon gir flere fordeler. For den som vil kontrollere eller redusere vekten anbefales minst 60 minutter om dagen med moderat eller høy intensitet.

Når man regelmessig utsetter kroppen for tøffere fysisk aktivitet enn man vanligvis gjør, skjer en positiv tilpasning, dvs at man får resultater av treningen. Regelmessighet er derfor nøkkelen for å se langsiktige resultater.

I tillegg til at det gir variasjon er det positivt for resultatene å kombinere ulike former for mosjon. Kroppen tilpasser seg til den treningen, så å kombinere styrketrening med kondisjonstrening gir mer allsidig trening og bedre resultater.

Ved vektnedgang vil stryketreningen bevare musklene bedre og kondisjonstreningen gjør at man bruker mer energi og går lettere ned i vekt på en sunn måte.

Motivasjonstips

Om man ikke opplever noen fremgang kan det være vanskelig å se de suksessene og resultatene som mosjon faktisk gir. Man kan måle fremgang på mange måter, for eksempel antall meter man har løpt eller gått, skritttellere, pulsklokke, i en treningsdagbok eller hvor mange ganger man løfter en tyngre vekt. Man kan også benytte seg av ulike treningsapper.

Den største utfordringen er å fortsette med mosjon når motivasjonen svikter, noe som ofte inntreffer etter 5-6 måneder. Da er det viktig å finne ny inspirasjon til å fortsette. Sett opp realistiske mål og fokuser på det du faktisk gjør, fremfor det du ikke gjør.

Trenger man individuelle råd kan man kontakte helsepersonell eller få inspirasjon av noen timer med en personlig trener.