Hvordan reduserer eller overvinner jeg sug etter mat?

Hvordan reduserer eller overvinner jeg sug etter mat?

I blant kan det være vanskelig å vite hvorfor man har lyst på mat. Er jeg sulten eller bare sugen på noe? Prøv å være oppmerksom på følelsene når de kommer og spør deg selv hva du kjenner. Hvilke signaler får du? Hvilke tanker kommer? Kjenner du deg nedstemt eller irritert eller rumler det i magen?

Sult

  • Sult er en fysiologisk følelse som oppstår når vi trenger å spise noe
  • Sult forsvinner ikke om du ikke spiser
  • Når man er sulten rettes ikke følelsene etter en spesiell type mat eller matrett, men de fleste matretter kjennes lokkende
  • Sult går over når du spiser

Sug

  • Sug etter mat kan oppstå selv om du ikke er sulten eller nettopp har spist
  • Sug etter mat rettes ofte mot noe spesielt som du vil spise eller drikke
  • Sug etter mat er ofte forbundet med å oppleve en positiv følelse der og da
  • Sug etter mat går over selv om det kan ta en stund

Slik kan man redusere risikoen for at matsuget oppstår

Å spise regelmessig og til faste tider gjør at man lettere kjenner igjen sult- og metthetssignaler og gjør det enklere å spise passelig menge hver gang. Spiser man uregelmessig er det fort gjort å bli akutt sulten og spise for mye når man først spiser, og totalen havner da i pluss.

Det kan kjennes slitsomt å planlegge måltider, men det kommer til å være til stor hjelp! Planlegg måltidene dine og gjør gjerne ukeshandling. Hva må du ha hjemme for å kunne lage en god frokost og mellommåltider når du har dårlig tid? Kan du for eksempel lage matpakker og ha med på jobben?

Spis måltidene dine i fred og ro ved spisebordet for å redusere vanen med å spise andre steder.

Det er vanskeligere å ikke falle for fristelsen når man vet at man har noe godt hjemme i skapet. Så gjør det enklere for deg selv og kjøp kun godsaker når du har bestemt deg for å spise dem.

Utfordre og sett spørsmål ved følelsen! Suget etter noe godt går oftest over etter ca 30 min.

Kan du se et mønster i når suget vanligvis oppstår? Hvorfor skjer det og kan du bryte mønsteret? Ha en plan for hva du kan gjøre istedenfor å spise unødvendig når du får sug etter mat.